- SOLHEIM TOURS -
Opplevelsesreiser til USA 

Opplev både det skandinaviske Midtvesten

og det Ville Vesten

3. – 18. oktober 2013

 

Dette er "klassikeren" blant turene våre, og den vi har hatt flest ganger. Her får du oppleve Amerika på sitt beste! Utvandringen fra Skandinavia, spesielt Norge, blir en rød tråd gjennom turen, med gårdsbesøk og møte med både norsk- og svenskamerikanere. Å kjøre over prærien er en utrolig spesiell opplevelse som gir oss bedre innblikk i nybyggernes liv. Så kommer vi til "ville vesten" med Black Hills og ikke minst Yellowstone nasjonalpark, en naturopplevelse uten sidestykke!

Torsdag 3.10.:

Vi flyr til Bismarck, North Dakota, via Minneapolis. I Bismarck skal vi bo to netter.

Fredag 4.10.:

Denne dagen skal vi på Norsk Høstfest i Minot, den største skandinaviske festivalen i USA. Det er 36. gangen den blir arrangert. Her kan du få lefse og lutefisk, se på rosemaling og treskjæring, høre på mye fin musikk, og kanskje treffe gamle kjente! Rundt 60 000 mennesker er samla på høstfestdagene, som oppleves som en blanding av 17. mai og Dyrsku´n i Seljord – med amerikansk vri!

 

 

Lørdag 5.10.:

På formiddagen går vi på staten North Dakotas historiske museum i Bismarck, etter vår mening et av de beste vi har vært innom, før vi krysser Missourielva og setter kursen vestover. På veien stopper vi i Teddy Roosevelt National Park, et fantastisk naturområde og en av de få stedene det fortsatt er mulig å se villhester. I tillegg er det både bison og hjort her. Vi fortsetter inn i Montana og overnatter i Miles City.

Søndag 6.10.:

Vi kjører innom Little Bighorn Battlefield, også kalt Custers Last Stand, på Crow-indianernes reservat. Dette slaget var det eneste indianerne vant (1876), og slaget ved Little Bighorn er en viktig hendelse i amerikansk historie. Så kjører vi videre vestover til Big Timber. Hit kom det mange norske, og her finner vi Crazy Mountain Museum, et lite, men utrolig interessant norsk museum. Her får vi omvisning av norskamerikanere før vi fortsetter til Livingston. Herfra svinger vi sørover til Gardiner, ved porten til Yellowstone. Her blir det overnatting.

Mandag 7.10.

 Så er vi kommet til et av de virkelig store høydepunktene på turen: Vi krysse grensa til staten Wyoming, og kommer inn i Yellowstone nasjonalpark, verdens første og en av USAs største, med utrolig dyreliv, fantastiske fosser og spennende geysirer, bl.a. den berømte Old Faithful. Ca. annenhver gang har vi sett bjørn her...  Om kvelden er vi framme i Cody, oppkalt etter Buffalo Bill Cody.

 

Tirsdag 8.10.:

Vi besøker USAs beste westernmuseum, Buffalo Bill Historical Center i Cody på formiddagen, og herfra fortsetter vi mot øst over de vakre Bighorn Mountains. Veien går på nesten 3000 m.o.h., og for de spreke er det mulig å ta en tur oppover i lia til 3000-meterspunktet! Vi ender opp i Buffalo, Wyoming, hvor vi overnatter.

Onsdag 9.10.:

På vei østover legger vi veien innom Devils Tower, en utrolig spesiell fjellformasjon. Det fins flere indianerlegender som forteller om denne klippen, i tillegg er den kjent som Fantomet-klippen. En flott sti går rundt fjellet, og vi tar oss tid til en gåtur her for de som har lyst. Videre tar vi en stopp i den gamle gruve-, gambling- og westernbyen Deadwood på vei til Rapid City, South Dakota. Vi blir tre netter i Rapid City, her får vi pusta ut litt...

Torsdag 10.10 og fredag 11.10:

I det naturskjønne Rapid City /Black Hills-området ser vi bl.a. Mount Rushmore med de fire presidentene, Crazy Horse-monumentet som er mindre kjent men minst like spesielt, og Borgund Stavkirke, en eksakt kopi av den i Norge. Det blir også treff med Sons of Norway-medlemmer.
Vi legger opp til noe shopping her, det er vel nødvendig!


Lørdag  12.10.:

Vi kjører videre østover, er innom Badlands nasjonalpark, og tar også et stopp i 1880-byen, en restaurert westernby.. Her kan vi oppleve den ville vesten igjen! Videre kjører vi over prærien til Sioux Falls, South Dakota, og overnatter der.


Søndag 13.10.:

Denne formiddagen skal vi på gårdsbesøk. Vi skal se en skikkelig stor præriefarm, 20 000 mål med soyabønner og alt av modere utstyr. Så fortsetter vi østover gjennom Minnesota til den siste nye staten, Iowa. Overnatting i den lille norske byen Decorah.

 

Mandag 14.10.:

I Decorah finner vi Vesterheim-museet, USAs største etniske museum. Utendørs kan vi se både et par bygninger fra Norge, flere norske nybyggerhus og ei norsk kirke fra North Dakota. Innendørssamlingen er så stor at bare en brøkdel er på utstilling til enhver tid, så her fins det beste av det beste av norsk folkekunst.

Et par timer herfra, over grensa til Minnesota, ligger familien Hendersons farm, en opprinnelig nybyggerfarm. Her blir vi hjertelig mottatt, Arlan Henderson kjører oss rundt i sin gamle ´39-modell John Deere, og Doris lager middag til oss av gårdens egne produkter. De har faktisk overnattingsplass til alle, så denne natta sover vi på farmen!

 

Tirsdag 15.10.:

Fra Hendersons farm kjører vi nordover, opp til tvillingbyene Minneapolis/St Paul, og tar en sightseeing i byen. I St. Paul ser vi Capitol-bygningen (staten Minnesotas «Storting»), St. Paul-katedralen og Summit Avenue med vakre victorianske herskapshus. Så kjører vi til Minneapolis, og tar en stopp ved St. Anthony-fallene, den største fossen i Mississippi, og stedet som dannet grunnlaget for byen Minneapolis.

Om kvelden blir det frivillig utflukt til USAs største handlesenter, Mall of America, 10 min. fra hotellet vårt i Bloomington, der vi skal være de to siste nettene.

Onsdag 16.10.:

Denne siste dagen skal vi ta turen nord for byen til Chisago county, området der Vilhelm Mobergs bøker om utvandrerne går for seg. Vi besøker Minnesotas fødested Stillwater, den lille svenske byen Lindström og Nya Duvemåla, Karl Oskar og Kristinas hjem, der vi får omvisning av svensk-amerikanere.  Så blir det avskjedsmiddag hos det norsk/svenske ekteparet Brandvold i Bloomington om kvelden, en flott avslutning på turen!

Torsdag 17.10.:

Hjemreise, når på dagen er ikke klart ennå.

Fredag 18.10.:

Tilbake i «gamlelandet» igjen…

Praktiske opplysninger:

Pris: Kr. 26.900 per person i dobbeltrom,  4500 kr i tillegg for enkeltrom.

Pris kan bli justert ved endring av dollarkurs.

 

Hva dere får for pengene:

-          Fly Kjevik – Minneapolis, USA, retur fra Billings, Montana

-          14 overnattinger i motell/hotell

-          14 frokoster

-          2 middager

-          All transport i USA

-          Inngang til alle parker, musèer og andre severdigheter vi tar dere til

For å reise må du være rimelig frisk (legeattest om nødvendig), du må kunne bruke beina noen hundre meter og bære din egen koffert selv, også i trapper.

 

Evt. avbestillingsforsikring må dere ordne selv, samt reiseforsikring.

Du må nå ha nytt, elektronisk pass for å komme inn i USA.

Har du spørsmål, ring oss gjerne på 37038795 eller 90138683.

E-post: terje@solheimtours.com

 

Vår adresse er: Solheim Gård, 4820 Froland.      

Internett:www.solheimtours.com

VELKOMMEN MED PÅ TUR!

Kristin og Terje