- SOLHEIM TOURS -
Opplevelsesreiser til USA 

OPPLEV BÅDE DET SKANDINAVISKE MIDTVESTEN

OG DET SKIKKELIGE VILLE VESTEN!

 

Med Solheim Tours

9.-24. september  2013

Dette er "klassikeren" blant turene våre, og den vi har hatt flest ganger. Her får du oppleve Amerika på sitt beste! Utvandringen fra Skandinavia, spesielt Norge, blir en rød tråd gjennom turen, med gårdsbesøk og møte med både norsk- og svenskamerikanere. Å kjøre over prærien er en utrolig spesiell opplevelse som gir oss bedre innblikk i nybyggernes liv. Så kommer vi til "ville vesten" med Black Hills og ikke minst Yellowstone nasjonalpark, en naturopplevelse uten sidestykke!

Mandag 9.9.:

Vi reiser fra Kjevik på formiddagen, flyr via Amsterdam og er i Minneapolis i kveldinga. Det er 7 timers tidsforskjell, så det blir en lang dag, men det er heldigvis bare 10 min. til motellet, Microtel Inn & Suites i Bloomington.

Her blir vi tre netter.

 

Nya Duvemåla

Tirsdag 10.9.:

Vi våkner tidlig de første dagene, og benytter oss av det til å få en god start. Denne dagen skal vi utforske området nord-øst for Minneapolis/St. Paul. Hit kom det store mengder innvandrere fra Skandinavia, særlig svensker, og Vilhelm Mobergs bøker om utvandringen fra Småland foregår i dette området. Vi besøker de små byene Stillwater, Taylors Falls og Lindström. Det blir også en stopp på Eichten's bisonfarm der vi både kan se "tam" bison, få kjøpt bisonpølse og ta oss en kopp kaffe. Utenfor Lindström finner vi Nya Duvemåla (sånn har Kristina og Karl Oskars hjem sett ut, ifølge Moberg),

og det er svensk-amerikanere som viser oss rundt her. Den gamle svenske kirkegården Glader Cemetary ligger nydelig til i gåavstand fra Nya Duvemåla.

For de som har krefter igjen, blir det en utflukt til USAs største handlesenter Mall of America, bare 10 min fra hotellet.

Onsdag 11.9.:

I dag blir det sightseeing i Twin Cities, tvillingbyene Minneapolis og St. Paul . I St. Paul skal vi først se Capitolbygningen, staten Minnesotas parlament, som er en staselig bygning. St. Pauls-katedralen ligger like ved. Den er en av USAs største kirkebygninger. Derfra kjører vi Summit Avenue med gamle viktorianske herskapshus over mot Mississippi og kommer inn i Minneapolis. Vi tar en stopp ved den eldste brua over elva. Her finner vi det største fossefallet i Mississippi, 15 m høyt!

Om kvelden blir det middag hos Myrt og Gene Brandvold, et svensk/norsk ektepar, i Bloomington.

Torsdag 12.9.:

Så setter vi kursen sørover. Første stopp blir på Cabela`s, en enorm jakt-, fiske- og fritidsbutikk.  Utpå ettermiddagen havner vi på norsk-amerikanerne Doris og Arlan Hendersons farm i nærheten av Houston, helt sør-øst  i Minnesota (ca. 3,5 timers kjøring). Her blir vi hjertelig mottatt, og nylig har de begynt å ta imot overnattingsgjester, så denne natta skal vi bo på en opprinnelig nybyggerfarm! Vi får omvisning på gården, og Arlan tar oss med på en "hayride"med sin `39-modell John Deere.

Doris lager middag til oss, med råvarer fra egen gård.

Fredag 13.9.:

Etter frokost hos familien Henderson kjører vi til Coon Valley og Norskedalen i Wisconsin. Erik Bye har sagt og skrevet mye om dette stedet, også kjent som Lille Gudbrandsdalen, og nå skal vi også på besøk!

Fra Coon Valley tar vi turen over Mississippi til Decorah i Iowa. Her skal vi se det største norske museet i USA, med en fantastisk samling av både norske og norsk-amerikanske gjenstander. Selve byen Decorah er også verd en inspeksjon.

Overnatting i Decorah.

Lørdag 14.9.:

Så setter vi kursen mot vest over prærien, gjennom endeløse åkrer med mais og soyabønner. På ettermiddagen krysser vi grensa til South Dakota. Overnatting i Mitchell.

 

Søndag 15.9.:

I dag blir det mye interessant å oppleve! Vi fortsetter over prærien, og utpå formiddagen krysser vi Missouri-elva. Nå er vi i ”det skikkelige Vesten”. Ingen bratte bakker, men vi stiger umerkelig, og landskapet forandrer seg gradvis, det blir skrinnere og mer beiteområder enn dyrka mark. Nå er vi på sporet etter USAs berømte oppdagere Lewis og Clark, som i 1803 ble sendt vestover for å finne vannveien til Stillehavet. En spennende historie som vi skal høre mye om!

1880-byen er et sted vi må få med oss: En utdødd westernby med en helt spesiell stemning!

Og etter hvert dukker det opp noen underlige fjellformasjoner, vi nærmer oss nasjonalparken Badlands, som vi skal kjøre gjennom med flere stopp underveis, bl.a. på informasjonssenteret der vi ser en kjempefin film. Et utrolig fascinerende landskap som vi vil huske!

Til slutt havner vi i Rapid City i Black Hills, her skal vi være i 3 netter.

Mandag 16.9.:

I dag kan vi ta det litt roligere. Like utenfor Rapid City finner vi Borgund stavkirke – en eksakt kopi av vår norske! Den ligger nydelig til i skogkanten, og det er en helt spesiell følelse å komme hit. Vi vil prøve å få til et treff med Sons of Norway-medlemmer i forbindelse med kirka. Og så skal vi jo besøke USAs nasjonalmonument Mount Rushmore, med de fire presidentene Washington, Jefferson, Lincoln og Roosevelt hugd ut i fjellet - et imponerende syn! Museet og filmen som viser hvordan monumentet ble til, gir oss en god bakgrunn. I tillegg tar vi med oss et minst like imponerende prosjekt, statuen av indianerlegenden Crazy Horse.

 

Mt. Rushmore

Tirsdag 17.9.:

Denne dagen tar vi en tur til westernbyen Deadwood. Det var her ”Wild Bill Hickock” ble skutt, og her har Calamity Jane og mange av de andre westernlegendene operert!  Black Hills -området er spesielt kjent for nydelig gull – ofte smykker i tre farger: Rødt, gult og hvitt gull.

På ettermiddagen blir det tid til litt seriøs shopping, Rushmore Mall og Cabelas har det meste...

Onsdag 18.9.:

Spennende kjøredag! Fra Rapid City fortsetter vi vestover, og snart kommer vi inn i ”naturstaten” framfor noen, Wyoming. Selv om dette er en av hovedveiene fra øst til vest i USA, kjører vi gjennom noen utrolig øde områder, først ganske flatt, men så kommer vi til selve Rocky Mountains! Vi tar en omvei innom Devils Tower, et utrolig spesielt fjell, kjent som Fantomet-klippen, og også fra filmen «Nærkontakt av tredje grad». Overnatting i Buffalo.

Torsdag 19.9.:

Det høyeste punktet på turen passerer vi i dag, Powder River Pass på ca. 3000 m.o.h...

Utpå dagen  kommer vi fram til Cody, oppkalt etter den kjente Buffalo Bill Cody.

Vi vil besøke et flott vill-vest museum, overnatting blir i byen her.

Fredag 20.9.:

Nå kommer vi til et av turens store høydepunkter: Yellowstone! Det er USAs største og verdens første nasjonalpark, og blir regnet som en av landets største attraksjoner.

Storparten av parken ligger i staten Wyoming. Her er høye fjell, fosser og store skoger, og selv om vi er vant til slikt fra Norge, ser dette helt  annerledes ut.

Men det mest fascinerende er nok den utrolige aktiviteten under jordskorpa! Det ryker, bobler og koker over alt, og det er viktig å holde seg på trebruene i de ”verste” områdene. De fleste har hørt om geysiren Old Faithful som spruter i været med ca. 1 ½ times intervaller.

Den skal vi selvsagt ha  med oss. Og så er det jo det utrolige dyrelivet, som for mange er den største opplevelsen! Her er bøfler (bison), hjort, prærieulv – og hvis vi er ekstra heldige: Bjørn! Vi overnatter rett ved parken, i Gardiner, Montana.

Grizzly i Yellowstone

Lørdag 21.9.:

Vi kjører ut av  Yellowstone og nordover til Livingston, og derfra østover til Big Timber, der mange norske slo seg ned. Norskamerikanerne i Big Timber har fått i stand et utrolig flott lite museum, Crazy Mountain Museum, og det skal vi ta en titt på.

Vi vil besøke en ranch i området, samt prøve å få til et treff med Sons of Norway.

Overnatting i Billings de to siste nettene.

Søndag 22.9.:

Vi kjører østover prærien til Billings.

Dagens program er et besøk på Little Bighorn Battlefield, der indianerne med Sitting Bull i spissen seiret over General Custer i 1876 – forøvrig den eneste seieren deres. Rett ved ligger en spesielt fin butikk med bl. a. håndlagede indianerting, mange pleier å komme ut med poser herfra! Resten av ettermiddagen går kanskje med til shopping i Billings?

Mandag 23.9.:

Heimreise fra Billings på morgenen, og

Tirsdag 24.9.:

er vi heime i gamlelandet igjen!

 

 

 

Praktiske opplysninger:

 

 

Pris: Kr. 26.900 per person i dobbeltrom,  4500 kr i tillegg for enkeltrom.

Pris kan bli justert ved endring av dollarkurs.

 

Hva dere får for pengene:

-          Fly Kjevik – Minneapolis, USA, retur fra Billings, Montana

-          14 overnattinger i motell/hotell

-          14 frokoster

-          2 middager

-          All transport i USA

-          Inngang til alle parker, musèer og andre severdigheter vi tar dere til

 

For å reise må du være rimelig frisk (legeattest om nødvendig), du må kunne bruke beina noen hundre meter og bære din egen koffert selv, også i trapper.

 

Evt. avbestillingsforsikring må dere ordne selv, samt reiseforsikring.

Du må nå ha nytt, elektronisk pass for å komme inn i USA.

Har du spørsmål, ring oss gjerne på 37038795 eller 90138683.

E-post: terje@solheimtours.com

 

Vår adresse er: Solheim Gård, 4820 Froland.       

Internett:www.solheimtours.com

 

 

VELKOMMEN MED PÅ TUR!

 

 

Kristin og Terje