- SOLHEIM TOURS -
Opplevelsesreiser til USA 

Opplev både det skandinaviske Midtvesten

og «det Ville Vesten»

17. september – 2. oktober 2015

(inkl. Norsk Høstfest i Minot)


Tors. 17.9.:

Vi reiser fra Kjevik på formiddagen, flyr via Amsterdam og er i Minneapolis i kveldinga. Det er 7 timers tidsforskjell, så det blir en lang dag, men det er heldigvis bare 10 min. til motellet, Microtel Inn & Suites i Bloomington. Her blir vi i tre netter.


Nya Duvemåla


Fre. 18.:

Vi våkner tidlig de første dagene, og benytter oss av det til å få en god start. Denne dagen skal vi utforske området nord-øst for Minneapolis/St. Paul. Hit kom det store mengder innvandrere fra Skandinavia, særlig svensker, og Vilhelm Mobergs bøker om utvandringen fra Småland foregår i dette området. Vi besøker de små byene Stillwater, Taylors Falls og Lindström. Det blir også en stopp på Eichten's bisonfarm der vi både kan se "tam" bison, få kjøpt bisonpølse og ta oss en kopp kaffe. Utenfor Lindström finner vi Nya Duvemåla (sånn har Kristina og Karl Oskars hjem sett ut, ifølge Moberg), og det er svensk-amerikanere som viser oss rundt her. Den gamle svenske kirkegården Glader Cemetary ligger nydelig til i gåavstand fra Nya Duvemåla. Frivillig utflukt til USAs største shoppingsenter, Mall of America, om kvelden.


Lør. 19.:

Denne dagen skal vi oppleve Twin Cities, tvillingbyene Minneapolis og St. Paul. Vi kjører først til St. Paul og ser Capitolbygningen, staten Minnesotas parlament, som er en staselig bygning. St. Pauls-katedralen ligger like ved. Den er en av USAs største kirkebygninger. Derfra kjører vi Summit Avenue med gamle viktorianske herskapshus over mot Mississippi og kommer inn i Minneapolis. Her skal vi se området som la grunnlaget for hele byen, nemlig området rundt det største fossefallet i Mississippi.   Vi sjekker også ut «downtown», selve sentrum i byen. Om kvelden blir det middag hos familien Brandvold i Bloomington, et koselig svensk-norsk ektepar som er glade for å få besøk av nordmenn.


Søn. 20.:

Så forlater vi Bloomington og kjører sørover til Decorah, som ligger rett over grensa til Iowa og er en av de viktigste byene i den norske utvandrerhistorien. Her skal vi se Vesterheim-museet, det største etniske museet i hele USA, og ellers kikke litt rundt før vi kjører tilbake til Minnesota og norsk-amerikanerne Doris og Arlan Hendersons farm i nærheten av Houston. Her blir vi hjertelig mottatt! Arlan tar oss med på en "hayride" med sin `39-modell John Deere rundt på farmen, mens Doris lager middag til oss, vanligvis med gode hjelpere fra Sons of Norway. Og denne natta blir det overnatting på farmen, en minneverdig opplevelse!


Man. 21.:

I dag begynner den lange kjøreturen over prærien mot vest. Denne dagen kommer vi inn i South Dakota, der vi skal befinne oss de neste dagene. Å kjøre over prærien er en stor opplevelse i seg selv, der vi tenker på dem som forlot alt i Norge og reiste mot det ukjente.

I kveldinga kommer vi til Missouri-elva, og her blir det overnatting.

 


Tirs. 22.:

Når vi krysser Missouri forlater vi Midtvesten og kommer inn i ”det skikkelige Vesten”. Landskapet forandrer seg gradvis. Ingen bratte bakker, men vi stiger umerkelig, og det blir skrinnere og mer beiteområder enn dyrka mark. Nå er vi på sporet etter USAs berømte oppdagere Lewis og Clark, som i 1803 ble sendt vestover for å finne vannveien til Stillehavet. En spennende historie som vi skal høre mye om!

1880-byen er et sted vi må få med oss: En utdødd westernby med en helt spesiell stemning!

Og etter hvert dukker det opp noen underlige fjellformasjoner, vi nærmer oss nasjonalparken Badlands, som vi skal kjøre gjennom med flere stopp underveis, bl.a. på informasjonssenteret der vi ser en kjempefin film. Et utrolig fascinerende landskap som vi vil huske!

Til slutt havner vi i Rapid City i Black Hills, her skal vi være i 3 netter..


Mt Rushmore

Ons. 23.:

I dag kan vi ta det litt roligere. Like utenfor Rapid City finner vi Borgund stavkirke – en eksakt kopi av vår norske! Den ligger nydelig til i skogkanten, og det er en helt spesiell følelse å komme hit. Vi vil prøve å få til et treff med Sons of Norway-medlemmer i forbindelse med kirka. Og så skal vi jo besøke USAs nasjonalmonument Mount Rushmore, med de fire presidentene Washington, Jefferson, Lincoln og Roosevelt hugd ut i fjellet - et imponerende syn! Museet og filmen som viser hvordan monumentet ble til, gir oss en god bakgrunn.Tors. 24.:

Denne dagen tar vi en tur til westernbyen Deadwood. Det var her ”Wild Bill Hickock” ble skutt, og her har Calamity Jane og mange av de andre westernlegendene operert!  Black Hills -området er spesielt kjent for nydelig gull – ofte smykker i tre farger: Rødt, gult og hvitt gull.

På ettermiddagen blir det tid til litt seriøs shopping, Rushmore Mall har det meste...


Fre. 25.:

Fra Rapid City fortsetter vi vestover, og snart kommer vi inn i ”naturstaten” framfor noen, Wyoming. Selv om dette er en av hovedveiene fra øst til vest i USA, kjører vi gjennom noen utrolig øde områder! Men snart dukker en merkelig formasjon opp i det flate landskapet, Devils Tower, en fantastisk klippeformasjon. Det skal vi se nærmere på, og hvis været er fint, tar de som har lyst en runde rundt det. Utpå ettermiddagen kommer vi til byen Buffalo, ved foten av Rocky Mountains, og her blir det overnatting.


Lør. 26.:

I dag skal vi over det høyeste punktet på turen, Powder River Pass på ca. 3000 m.o.h. Vi kjører i et utrolig vakkert landskap, og på ettermiddagen kommer vi fram til Cody, oppkalt etter den kjente Buffalo Bill Cody. Her finner vi USAs beste westernmuseum, og det må vi jo ta en kikk på, her er noe for alle! Overnatting i Cody..


Søn. 27.:

Denne dagen kommer vi til et av turens store høydepunkter: Yellowstone! Det er USAs største og verdens første nasjonalpark, og blir regnet som en av landets største attraksjoner. Størstedelen av parken ligger i staten Wyoming. Her er høye fjell, fosser og store skoger, og selv om vi er vant til slikt fra Norge, ser dette helt annerledes ut.


Yellowstone


Men det mest fascinerende er nok den utrolige aktiviteten under jordskorpa! Det ryker, bobler og koker over alt, og det er viktig å holde seg på trebruene i de ”verste” områdene. De fleste har hørt om geysiren Old Faithful som spruter i været med ca. 1 ½ times intervaller.

Den skal vi selvsagt ha med oss. Og så er det jo det utrolige dyrelivet, som for mange er den største opplevelsen! Her er bøfler (bison), hjort, prærieulv – og hvis vi er ekstra heldige: Bjørn!

Vi bruker hele dagen her, og i kveldinga kjører vi nordover og inn i Montana til Gardiner, der vi skal overnatte.


Man. 28.:

Fra Gardiner kjører vi nordover til Livingston, og derfra østover til Big Timber, der mange norske slo seg ned. Norskamerikanerne i Big Timber har fått i stand et utrolig flott lite museum, Crazy Mountain Museum, og det skal vi ta en titt på. Om ettermiddagen besøker vi Little Bighorn Battlefield, der indianerne med Sitting Bull i spissen seiret over General Custer i 1876 – forøvrig den eneste seieren deres. Rett ved ligger en spesielt fin butikk med bl. a. håndlagede indianerting, mange pleier å komme ut med poser herfra! Vi kjører videre til Miles City, der vi skal overnatte.


Tirs. 29.:

Fra Miles City kjører vi videre østover, og kommer etter hvert inn i den siste nye staten, North Dakota.  Her tar vi en tur innom den bittelille byen Medora og Theodore Roosevelt National Park. Det er et av de ytterst få stedene det fortsatt er mulig å se villhester.

Så blir det kjøring til hovedstaden Bismarck ved Missouri-elva, der vi blir de siste to nettene..


Ons. 30.:

I dag er det den store høstfest-dagen!  Vi kjører opp til Minot, og her samles det en

60-70 000  mennesker disse fire dagene for å spise skandinavisk mat, se på rosemaling og treskjæring - og ikke minst høre på musikk, bl.a. Bjøro Håland... Dette er som en blanding av 17.mai og  dyrsku’n i Seljord, det må bare oppleves! Og det blir en verdig avslutning på turen vår.


                  


Tors. 1.10:

Vi flyr heim fra Bismarck.


 

Fre. 2.10.:

Heime i gamlelandet igjen!

Praktiske opplysninger:


Pris: Kr. 28500 per person i dobbeltrom,  4500 kr i tillegg for enkeltrom.

Prisen kan bli justert hvis dollaren stiger en del. Slik dollarkursen er nå,

19.1.15, så vil det bli ca. 1500 kr mer per person i dobbeltrom, 2000 for enkeltrom


Hva dere får for pengene:

  • Fly t/r Kjevik – Minneapolis, USA

  • 14 overnattinger i motell/hotell

  • 14 frokoster

  • 2 middager

  • All transport i USA

  • Inngang til alle parker, musèer og andre severdigheter vi tar dere til-Evt. avbestillingsforsikring må dere ordne selv, samt reiseforsikring (påkrevd)

-Passet må være fra 2004 eller nyere, og må være gyldig minst 6 måneder etter hjemkomst. Det må også søkes om innreisetillatelse til USA, det er vi gjerne behjelpelige med (koster for tiden $ 14)

-For å reise må du være rimelig frisk (legeattest om nødvendig), du må kunne bruke beina noen hundre meter og bære din egen koffert selv, også i trapper.


Har du spørsmål, ring oss gjerne på 37038795 eller 90138683.

Vår adresse er: Bøylestadveien 512, 4820 Froland

Email: tesolh2@online.no


VELKOMMEN MED PÅ TUR!

Kristin og Terje