- SOLHEIM TOURS -
Opplevelsesreiser til USA 

Opplev både det skandinaviske Midtvesten

og «Det ville vesten»

2.-17. juni 2015

(inkl rodeo i Cody, WY)

Dette er "klassikeren" blant turene våre, og den vi har hatt flest ganger. Her får du oppleve Amerika på sitt beste! Utvandringen fra Skandinavia, spesielt Norge, blir en rød tråd gjennom turen, med gårdsbesøk og møte med både norsk- og svenskamerikanere. Å kjøre over prærien er en utrolig spesiell opplevelse som gir oss bedre innblikk i nybyggernes liv. Så kommer vi til "ville vesten" med Black Hills og ikke minst Yellowstone nasjonalpark, en naturopplevelse uten sidestykke!

 

Tirs. 2.6.:

Vi reiser fra Kjevik på formiddagen, flyr via Amsterdam og er i Minneapolis i kveldinga. Det er 7 timers tidsforskjell, så det blir en lang dag, men det er heldigvis bare 10 min. til motellet, Microtel Inn & Suites i Bloomington. Her blir vi tre netter.

 

Nya Duvemåla

Ons.. 3.6.:

Vi våkner tidlig de første dagene, og benytter oss av det til å få en god start. Denne dagen skal vi utforske området nord-øst for Minneapolis/St. Paul. Hit kom det store mengder innvandrere fra Skandinavia, særlig svensker, og Vilhelm Mobergs bøker om utvandringen fra Småland foregår i dette området. Vi besøker de små byene Stillwater, Taylors Falls og Lindström. Det blir også en stopp på Eichten's bisonfarm der vi både kan se "tam" bison, få kjøpt bisonpølse og ta oss en kopp kaffe. Utenfor Lindström finner vi Nya Duvemåla (sånn har Kristina og Karl Oskars hjem sett ut, ifølge Moberg), og det er svensk-amerikanere som viser oss rundt her. Den gamle svenske kirkegården Glader Cemetary ligger nydelig til i gåavstand fra Nya Duvemåla. Mulighet for frivillig utflukt til USAs største shoppingsenter, Mall of America, om kvelden.

Tors. 4.6.:

Denne dagen skal vi oppleve Twin Cities, tvillingbyene Minneapolis og St. Paul. Vi kjører først til St. Paul og ser Capitolbygningen, staten Minnesotas parlament, som er en staselig bygning. St. Pauls-katedralen ligger like ved. Den er en av USAs største kirkebygninger. Derfra kjører vi Summit Avenue med gamle viktorianske herskapshus over mot Mississippi og kommer inn i Minneapolis. Her skal vi se området som la grunnlaget for hele byen, nemlig området rundt det største fossefallet i Mississippi.   Vi sjekker også ut «downtown», selve sentrum i byen.

 

Fre. 5.6.:

Vi setter vi kursen sørover til norsk-amerikanerne Doris og Arlan Hendersons farm i nærheten av Houston, helt sør-øst i Minnesota (ca. 3 timers kjøring). Her blir vi hjertelig mottatt, og nylig har de begynt å ta imot overnattingsgjester, så denne natta skal vi bo på en opprinnelig nybyggerfarm! Vi får omvisning på gården, og Arlan tar oss med på en "hayride" med sin `39-modell John Deere. Doris lager middag til oss, med råvarer fra egen gård. Oppholdet på Hendersonfarmen pleier å være et av høydepunktene på turen.

Lør.6.6.:

Etter frokost hos familien Henderson kjører vi til Coon Valley og Norskedalen i Wisconsin. Erik Bye har sagt og skrevet mye om dette stedet, og nå skal vi også på besøk! Fra Coon Valley tar vi turen over Mississippi til Decorah i Iowa. Her skal vi se det største norske museet i USA, og denne lille byen Decorah er også verd en inspeksjon.

Overnatting i Decorah.

Søn. 7.6.:

I dag begynner den lange kjøreturen over prærien mot vest. Denne dagen kommer vi inn i South Dakota, der vi skal befinne oss de neste dagene. Å kjøre over prærien er en stor opplevelse i seg selv, der vi tenker på dem som forlot alt i Norge og reiste mot det ukjente.

I kveldinga kommer vi til Missouri-elva, og her blir det overnatting.

Man. 8.6.:

Når vi krysser Missouri forlater vi Midtvesten og kommer inn i ”det skikkelige Vesten”. Nå forandrer landskapet seg gradvis, her er ingen bratte bakker, men vi stiger umerkelig, og det blir skrinnere og mer beiteområder enn dyrka mark. Nå er vi på sporet etter USAs berømte oppdagere Lewis og Clark, som i 1803 ble sendt vestover for å finne vannveien til Stillehavet. En spennende historie som vi skal høre mye om!

1880-byen er et sted vi må få med oss: En utdødd westernby med en helt spesiell stemning!

Og etter hvert dukker det opp noen underlige fjellformasjoner, vi nærmer oss nasjonalparken Badlands, som vi skal kjøre gjennom med flere stopp underveis, bl.a. på informasjonssenteret der vi ser en kjempefin film. Et utrolig fascinerende landskap som vi vil huske!

Til slutt havner vi i Rapid City i Black Hills, her skal vi være i 3 netter.

Mt. Rushmore

Tirs. 9.6.:

I Rapid City er det mye spennende å oppleve. Pga. kjøre- og hviletidsbestemmelser må bussen stå en dag. Derfor blir det mye program denne dagen. Først skal vi  besøke USAs nasjonalmonument Mount Rushmore, med de fire presidentene Washington, Jefferson, Lincoln og Roosevelt hugd ut i fjellet - et imponerende syn! Museet og filmen som viser hvordan monumentet ble til, gir oss en god bakgrunn. I tillegg tar vi med oss et minst like imponerende prosjekt, statuen av indianerlegenden Crazy Horse. Deretter tar vi en tur til western- og gamblingbyen Deadwood. Det var her ”Wild Bill Hickock” ble skutt, og her har Calamity Jane og mange av de andre westernlegendene operert!  Black Hills -området er spesielt kjent for nydelig gull – ofte smykker i tre farger: Rødt, gult og hvitt gull, og gullsmedbutikkene ligger på rekke og rad i hovedgata.

Ons. 10.6.:

Hviledag for buss – og folk!  På ettermiddagen blir det litt shopping, Rushmore Mall har det meste... Om kvelden har vi en koselig overraskelse som inkluderer middag.

Tors. 11.6.:

Før vi setter reiser fra Rapid City får vi med oss Borgund stavkirke – en eksakt kopi av vår norske! Den ligger nydelig til i skogkanten, og det er en helt spesiell følelse å komme hit! Så fortsetter vi vestover, og snart kommer vi inn i ”naturstaten” framfor noen, Wyoming. Selv om dette er en av hovedveiene fra øst til vest i USA, kjører vi gjennom noen utrolig øde områder, først ganske flatt, men så kommer vi til selve Rocky Mountains! Vi tar en omvei innom Devils Tower, et utrolig spesielt fjell, også kjent som «Fantomet-klippen». Her tar vi en gåtur rundt fjellet på en fin sti for de som har lyst. Overnatting i Buffalo.

Fre. 12.6.:

Det høyeste punktet på turen passerer vi i dag, Powder River Pass på ca. 3000 m.o.h...

Utpå dagen  kommer vi fram til Cody, oppkalt etter den kjente Buffalo Bill Cody. Her finner vi USAs beste westernmuseum, og det må vi jo ta en kikk på, her er noe for alle! Og om kvelden blir det skikkelig westernstemning på rodeo! Overnatting i Cody.

Lør. 13.6.:

Nå kommer vi til et av turens store høydepunkter: Yellowstone! Det er USAs største og verdens første nasjonalpark, og blir regnet som en av landets største attraksjoner.

Storparten av parken ligger i staten Wyoming. Her er høye fjell, fosser og store skoger, og selv om vi er vant til slikt fra Norge, ser dette helt annerledes ut.

Men det mest fascinerende er nok den utrolige aktiviteten under jordskorpa! Det ryker, bobler og koker over alt, og det er viktig å holde seg på trebruene i de ”verste” områdene. De fleste har hørt om geysiren Old Faithful som spruter i været med ca. 1 ½ times intervaller.

Den skal vi selvsagt ha med oss. Og så er det jo det utrolige dyrelivet, som for mange er den største opplevelsen! Her er bison (bøffel), hjort, prærieulv – og hvis vi er ekstra heldige: Bjørn! Vi overnatter rett nord for parken, i Gardiner, Montana.

Yellowstone

 

Søn. 14.6.:

Vi kjører ut av Yellowstone og nordover til Livingston, og derfra østover til Big Timber, der mange norske slo seg ned. Norskamerikanerne i Big Timber har fått i stand et utrolig flott lite museum, Crazy Mountain Museum, og det skal vi ta en titt på. Overnatting i Billings de to siste nettene.

 

Man. 15.6.:

Dagens program er et besøk på Little Bighorn Battlefield, på Crow-indianernes reservat, der indianerne med Sitting Bull i spissen seiret over General Custer i 1876 – for øvrig den eneste seieren deres. Rett ved ligger en spesielt fin butikk med bl. a. håndlagede indianerting, mange pleier å komme ut med poser herfra! Resten av ettermiddagen går kanskje med til «last minute shopping» i Billings?

Tirs. 16.6.:

Heimreise fra Billings på morgenen, og...

Ons. 17.6.:

er vi heime i gamlelandet igjen!

 

Praktiske opplysninger:

Pris: Kr. 29000 per person i dobbeltrom, 5500 kr i tillegg for enkeltrom. På grunn av sterk økning i dollarkursen er prisene økt noe, men denne prisen står, enten dollaren går opp eller ned.

Hva dere får for pengene:

  • Fly Kjevik – Minneapolis, USA, retur fra Billings, Montana

  • 14 overnattinger i motell/hotell

  • 14 frokoster

  • 2 middager

  • All transport i USA

  • Inngang til alle parker, museer og andre severdigheter vi tar dere til

-Evt. avbestillingsforsikring må dere ordne selv, samt reiseforsikring (påkrevd)

-Passet må være gyldig minst 6 måneder etter hjemkomst. Det må også søkes om innreisetillatelse til USA, det er vi gjerne behjelpelige med (koster for tiden $ 14)

Har du spørsmål, ring oss gjerne på 37038795 eller 90138683.

Vår adresse er: Bøylestadveien 512, 4820 Froland

Email: tesolh2@online.no

VELKOMMEN MED PÅ TUR!

Kristin og Terje