- SOLHEIM TOURS -
Opplevelsesreiser til USA 

Opplev både det skandinaviske Midtvesten
 og «Det ville vesten»
21. august - 5. september 2017
(inkl rodeo i Cody, WY)

 

Dette er "klassikeren" blant turene våre, og den vi har hatt flest ganger. Her får du oppleve Amerika på sitt beste! Utvandringen fra Skandinavia, spesielt Norge, blir en rød tråd gjennom turen, med gårdsbesøk og møte med både norsk- og svenskamerikanere. Å kjøre over prærien er en utrolig spesiell opplevelse som gir oss bedre innblikk i nybyggernes liv. Så kommer vi til "ville vesten" med Black Hills og ikke minst Yellowstone nasjonalpark, en naturopplevelse uten sidestykke!

 

Søndag 20.8.:

Vi reiser fra Kjevik på formiddagen, flyr via Amsterdam og er i Minneapolis i kveldinga. Det er 7 timers tidsforskjell, så det blir en lang dag, men det er heldigvis bare 10 min. til motellet, Microtel Inn & Suites i Bloomington. Her blir vi tre netter.

 

Nya Duvemåla

 

Mandag 21.8.:

 Denne dagen skal vi utforske området nord-øst for Minneapolis/St. Paul. Hit kom det store mengder innvandrere fra Skandinavia, særlig svensker, og Vilhelm Mobergs bøker om utvandringen fra Småland foregår i dette området. Vi besøker de små byene Stillwater, Taylors Falls og Lindström. Det blir også en stopp på Eichten's bisonfarm der vi både kan se "tam" bison, få kjøpt bisonpølse og ta oss en kopp kaffe. Utenfor Lindström finner vi Nya Duvemåla (sånn har Kristina og Karl Oskars hjem sett ut, ifølge Moberg), og det er svensk-amerikanere som viser oss rundt her. Den gamle svenske kirkegården Glader Cemetary ligger nydelig til i gåavstand fra Nya Duvemåla. Mulighet for frivillig utflukt til USAs største shoppingsenter, Mall of America, om kvelden.

 

Tirsdag 22.8.:

Denne dagen skal vi oppleve Twin Cities, tvillingbyene Minneapolis og St. Paul. Vi kjører først til St. Paul og ser Capitolbygningen, staten Minnesotas parlament, som er en staselig bygning. (For tiden er den stengt for renovering, så vi får bare se den fra utsiden.) St. Pauls-katedralen ligger like ved. Den er en av USAs største kirkebygninger. Derfra kjører vi Summit Avenue med gamle viktorianske herskapshus over mot Mississippi og kommer inn i Minneapolis. Her skal vi se området som la grunnlaget for hele byen, nemlig området rundt det største fossefallet i Mississippi. Vi sjekker også ut «downtown», selve sentrum i byen. Om kvelden blir det besøk hos familien Brandvold i Bloomington, et koselig svensk-norsk ektepar som er glade for å få besøk av nordmenn.

 

Onsdag 23.8.:

Vi setter vi kursen sørover til norsk-amerikanerne Doris og Arlan Hendersons farm i nærheten av Houston, helt sør-øst  i Minnesota (ca. 3 timers kjøring). Her blir vi hjertelig mottatt, og nylig har de begynt å ta imot overnattingsgjester, så denne natta skal vi bo på en opprinnelig nybyggerfarm! Vi får omvisning på gården, og Arlan tar oss med på en "hayride" med sin `39-modell John Deere. Doris lager middag til oss, med råvarer fra egen gård. Oppholdet på Hendersonfarmen pleier å være et av høydepunktene på turen.

 

Torsdag 24.8.:

Etter frokost hos familien Henderson kjører vi til Coon Valley og Norskedalen i Wisconsin. Erik Bye har sagt og skrevet mye om dette stedet, og nå skal vi også på besøk! Fra Coon Valley tar vi turen over Mississippi til Decorah i Iowa. Her skal vi se det største norske museet i USA, og denne lille byen Decorah er også verd en inspeksjon.

Overnatting i Decorah.

 

Fredag 25.8.:

I dag begynner den lange kjøreturen over prærien mot vest. Denne dagen kommer vi inn i South Dakota, der vi skal befinne oss de neste dagene. Å kjøre over prærien er en stor opplevelse i seg selv, der vi tenker på dem som forlot alt i Norge og reiste mot det ukjente.

I kveldinga kommer vi til Missouri-elva, og her blir det overnatting.

 

Lørdag 26.8.:

Når vi krysser Missouri forlater vi Midtvesten og kommer inn i ”det skikkelige Vesten”. Nå forandrer landskapet seg gradvis, her er ingen bratte bakker, men vi stiger umerkelig, og det blir skrinnere og mer beiteområder enn dyrka mark. Nå er vi på sporet etter USAs berømte oppdagere Lewis og Clark, som i 1803 ble sendt vestover for å finne vannveien til Stillehavet. En spennende historie som vi skal høre mye om!

1880-byen er et sted vi må få med oss: En utdødd westernby med en helt spesiell stemning!

Og etter hvert dukker det opp noen underlige fjellformasjoner, vi nærmer oss nasjonalparken Badlands, som vi skal kjøre gjennom med flere stopp underveis, bl.a. på informasjonssenteret der vi ser en kjempefin film. Et utrolig fascinerende landskap som vi vil huske!

Til slutt havner vi i Rapid City i Black Hills, her skal vi være i 3 netter.

 

Søndag 27.8.:

Den første dagen i Rapid City blir ganske tettpakket, for neste dag må bussen stå (kjøre- og hviletidsbestemmelser). Vi skal besøke USAs nasjonalmonument Mount Rushmore, med de fire presidentene Washington, Jefferson, Lincoln og Roosevelt hugd ut i fjellet - et imponerende syn! Museet og filmen som viser hvordan monumentet ble til, gir oss en god bakgrunn. Så fortsetter vi til Crazy Horse-monumentet. Selv om det er uferdig, er det om mulig enda mer imponerende. Flott film her også, og et museum for alle USAs indianere. Her spiser vi lunsj, og deretter kjører vi  til westernbyen Deadwood, hvor ”Wild Bill Hickock” ble skutt i Saloon nummer 10,og  hvor Calamity Jane og mange av de andre westernlegendene opererte!  Gullet har betydd mye for Black Hills’ historie, og Black Hills Gold kan en få kjøpt både i Deadwood og ellers i området, ofte smykker i tre farger: Rødt, gult og hvitt gull.

 

Mt. Rushmore

Mandag 28.8.:

Hviledag… Dette blir shoppingdagen for dem som synes det er spennende. Rushmore Mall og Cabela’s har det meste.. Ellers blir det et opplegg om kvelden.

 

Tirsdag 29.8.:

Like utenfor Rapid City finner vi Borgund stavkirke – en eksakt kopi av vår norske. Den ligger nydelig til i skogkanten, og det er en helt spesiell følelse å komme hit. Hit tar vi en tur før vi begynner på turen videre vestover. Snart kommer vi inn i ”naturstaten” framfor noen, Wyoming. Selv om dette er en av hovedveiene fra øst til vest i USA, kjører vi gjennom noen utrolig øde områder! Men snart dukker en merkelig formasjon opp i det flate landskapet, Devils Tower, en fantastisk klippeformasjon, kjent son «Fantomet-klippen» og også kjent fra filmen «Nærkontakt av tredje grad» Den skal vi se nærmere på, og hvis været er brukbart, tar de som har lyst, en runde rundt den. Utpå ettermiddagen kommer vi til byen Buffalo ved foten av Rocky Mountains, og her blir det overnatting.

 

Onsdag 30.8.:

Det høyeste punktet på turen passerer vi i dag, Powder River Pass på ca. 3000 m.o.h...

Utpå dagen kommer vi fram til Cody, oppkalt etter den kjente Buffalo Bill Cody. Her finner vi USAs beste westernmuseum, og det må vi jo ta en kikk på, her er noe for alle! En avdeling forteller om Buffalo Bil Cody, en om prærieindianerne, en om Yellowstone (fin info før morgendagen); en avdeling har våpen av forskjellige slag og den femte har kunst med westernmotiver. Og om kvelden blir det skikkelig westernstemning på rodeo! Overnatting i Cody.

 

Torsdag 31.8.:

Nå kommer vi til et av turens store høydepunkter: Yellowstone! Det er USAs største og verdens første nasjonalpark, og blir regnet som en av landets største attraksjoner.

Storparten av parken ligger i staten Wyoming. Her er høye fjell, fosser og store skoger, og selv om vi er vant til slikt fra Norge, ser dette helt annerledes ut.

 

Men det mest fascinerende er nok den utrolige aktiviteten under jordskorpa! Det ryker, bobler og koker over alt, og det er viktig å holde seg på trebruene i de ”verste” områdene. De fleste har hørt om geysiren Old Faithful som spruter i været med ca. 1 ½ times intervaller.

Den skal vi selvsagt ha med oss. Men faktum er at Yellowstone har flere hydrotermale fenomener enn alle andre steder i verden tilsammen! Og så er det jo det utrolige dyrelivet, som for mange er den største opplevelsen! Her er bøfler (bison), hjort, prærieulv – og hvis vi er ekstra heldige: Bjørn! Vi overnatter rett ved parken, i Gardiner, Montana.

 

Fredag 1.9.:

Vi kjører ut av Yellowstone og nordover til Livingston, og derfra østover til Big Timber, der mange norske slo seg ned. Norskamerikanerne i Big Timber har fått i stand et utrolig flott lite museum, Crazy Mountain Museum, og det skal vi ta en titt på. Vi vil også prøve å få til et treff med Sons of Norway-medlemmer om kvelden. Overnatting i Big Timber.

 

Lørdag 2.9.:

Vi kjører østover prærien til Billings. Dagens program er et besøk på Little Bighorn Battlefield, på Crow-indianernes reservat, der indianerne med Sitting Bull i spissen seiret over General Custer i 1876 – forøvrig den eneste seieren deres. Rett ved ligger en spesielt fin butikk med bl. a. håndlagede indianerting, mange pleier å komme ut med poser herfra! Resten av ettermiddagen går kanskje med til «last minute shopping» i Billings? Overnatting i Billings.

 

Søndag 3.9.:

Heimreise fra Billings på morgenen, og

 

Mandag 4.9.:

er vi heime i gamlelandet igjen!

 

 

 

 

Praktiske opplysninger:

 

 

Pris: Kr. 33.000 per person i dobbeltrom, 6000 kr i tillegg for enkeltrom

Pris kan bli justert ved endring av dollarkurs. Det kan også bli mindre forandringer i programmet.

 

Hva dere får for pengene:

-              Fly Kjevik – Minneapolis, USA, retur fra Billings, Montana

-              14 overnattinger i motell/hotell

-              14 frokoster

-              2 middager

-              All transport i USA

-              Inngang til alle parker, musèer og andre severdigheter vi tar dere til

 

-Evt. avbestillingsforsikring må dere ordne selv, samt reiseforsikring (påkrevd)

-Passet må være fra 2004 eller nyere, og må være gyldig minst 6 måneder etter hjemkomst. Det må også søkes om innreisetillatelse til USA, det er vi gjerne behjelpelige med (koster for tiden $ 14)

-For å reise må du være rimelig frisk (legeattest om nødvendig), du må kunne bruke beina noen hundre meter og bære din egen koffert selv, også i trapper.

 

Har du spørsmål, ring oss gjerne på 90138683.

Vår adresse er: Bøylestadveien 512, 4820 Froland

Email: tesolh2@online.no

Internett: www.solheimtours.com

 

 

VELKOMMEN MED PÅ TUR!

Kristin og Terje