«North of the Border»
Fra Mesa til San Antonio
På denne turen får vi virkelig en smak av «den gamle sør-vesten» i USA med dette områdets unike kultur; en blanding av indiansk, spansk, meksikansk og amerikansk. Dette gjør seg gjeldende både i språket, arkitekturen og ikke minst maten. Vi reiser i et særpreget og storslagent landskap med fjell og ørken, og området er kjent for sine mange soldager, så sjansene for fint vær er gode. Vi skal oppholde oss i tre forskjellige stater: Arizona, New Mexico og Texas, som alle grenser til Mexico, derav navnet på turen. Selv er vi blitt veldig betatt av dette området, og ønsket vårt er at dere også vil få noen uforglemmelige dager her.
Tirs. 20. feb.:
Vi flyr til Phoenix, Arizona, som er den største byen i Sun Valley, Soldalen. I en av de mindre byene, Mesa, blir vi i tre netter. Det er åtte timers tidsforskjell.
Ons. 21. - tors. 22. feb.:
To hele dager blir vi i Mesa. Her blir det flere spennende opplevelser, bl.a. besøk i en gammel gullgraverby, Goldfield Mining Camp, og vi besøker en av verdens mest unike pizzarestauranter. Det blir også tid til avslapping ved og i bassenget. En av kveldene går vi på Barleens Dinner Show, en flott konsert med inkludert middag.
Fre. 23. feb.:
Fra Mesa kjører vi sørover – og oppover - mot Tucson. Nå er vi i Sonora-ørkenen som kjennetegnes av de enorme Saguarokaktusene. De kan bli 15 meter høye og veie mer enn 15 tonn! Det er faktisk en nasjonalpark som er tilegnet disse kaktusene, og midt inne i den ligger Arizona-Sonora Desert Museum, som er både botanisk hage, dyrepark og mye mer, og dette blir dagens hovedattraksjon. Om kvelden ender vi opp i Tucson, her blir vi i to netter.
Lør. 24. feb.:
Vi starter dagen med å besøke en av de mest spesielle kirkene i USA, Mission San Xavier del Bac, Den blir kalt «ørkenens hvite due», og er et såkalt US National Landmark. Den ligger på reservatet til Tohono O’odham- stammen og kalles også Nord-Amerikas sixtinske kapell på grunn av de fantastisk malte dekorasjonene. Så fortsetter vi til westernbyen Tombstone, en levende legende. Denne gamle byen er en av sør-vestens mest populære turistattraksjoner. Her opererte Wyatt Earp og Doc Holliday, og her var det at oppgjøret i OK Corral gikk for seg (se gjerne den gamle filmen «Gunfight in OK Corral» før turen). Vi går og ser forestillingen om denne kjente feiden sammen, og dere får også god tid til å oppdage byen på egen hånd. Før vi kjører tilbake til Tucson stopper vi på den helt spesielle kirkegården, Boot Hill, med noen unike innskrifter på gravene.
Tombstone
Søn. 25. feb.:
I dag blir den første av to lange kjøredager, fra Tucson til Albuquerque, den største byen i staten New Mexico. Vi kjører Interstate 10 østover gjennom Chihuahua-ørkenen, og fortsetter på Interstate 25 nordover langs Rio Grande. Vi kjører gjennom Hatch, verdens chili-hovedstad, og passerer byen med det spesielle navnet Truth or Consequences (Fleip eller fakta). Om kvelden er vi framme i Albuquerque. Her blir det tre overnattinger.
Man. 26. feb.:
Albuquerque (grunnlagt 1706) er den største byen i New Mexico og ligger ved Rio Grande. Vi tar først en tur ned til denne berømte elva før vi kjører til Pueblo-indianernes museum, Indian Pueblo Cultural Center, som fokuserer på de nitten puebloene/stammene i staten New Mexico. Deretter fortsetter vi til gamlebyen, "Old Town", med byens eldste bygning, kirka San Felipe de Neri. Den lave, spesielle adobe-arkitekturen dominerer i denne bydelen, og mange av de gamle bygningene er i dag restauranter eller butikker som selger kunsthåndverk og souvenirer. Her bruker vi noen timer. Om kvelden blir det mulighet for litt shopping for dem som måtte ha lyst til det.
Tirs. 27. feb.:
Denne dagen blir det dagstur til Santa Fe, som er hovedstaden i New Mexico (USAs høyestliggende hovedstad) og har en enda eldre historie enn Albuquerque. Byen ble offisielt grunnlagt i 1608 og er kjent som en spesielt godt bevart kunst-og kulturby. Vi kjører «The Turquoise Trail» den ene veien, med stopp i kunstnerbyen Madrid, og I-25 på tilbakeveien, så vi får en rundtur. I Santa Fe tar vi et par severdigheter sammen (et av USAs eldste hus (fra 1646)og Lorettokapellet) før vi sprer oss utover og får med oss det som er mest interessant for den enkelte. Katedralen, kunstmuseer (Georgia O’Keefe bodde og malte store deler av sitt liv her, sjekk gjerne ut henne), historiske museer og kunstgallerigata Canyon Road er gode alternativer for bruk av dagen.
Ons. 28. feb.:
Fra Albuquerque kjører vi til Amarillo, Texas. Vi følger gamle Route 66 hele dagen. På veien stopper vi i Santa Rosa, der vi er innom et Route 66-museum med fine, gamle biler. Vi stopper også på Cadillac Ranch, en «only in America-attraksjon». Om kvelden tar vi oss en middag på The Big Texan Steak Ranch, en restaurant som er en turistattraksjon i seg selv. Her får du god biff, og hvis du klarer en biff på 72 oz (rett over 2 kg) pluss tilbehør på under en time får du måltidet gratis! Overnatting i Amarillo (den eneste enkeltnatta).
Tors. 29. feb.:
Denne dagen blir den andre langdagen, gjennom Texas fra Amarillo til Clifton, «The Norwegian Capital of Texas». Ruta er foreløpig litt usikker, vi har to alternativer. Vi skal bo to netter på Hotel Velkommen i Clifton!
Fre. 1. mars:
I dag skal vi følge i nordmenns fotspor her i Clifton-området. Det var Cleng Peerson som brakte de første norske hit til Bosque County, som området kalles, og faktisk endte svært mange fra Aust-Agder opp her. I Clifton skal vi se det lille norske museet. Så er Cleng Peerson begravet på kirkegården i Norse, vi ser grava hans der, og fortsetter via Cranfills Gap til St. Olaf’s Church, også kalt The Old Rock Church og viktig i norsk-amerikansk sammenheng. Vi får også litt tid i selve byen.
Lør. 2. mars:
Vi forlater Clifton og kjører via Waco og Austin til San Antonio (grunnlagt i 1718). Den er USAs åttende største by og har en fantastisk blanding av mange kulturer: Indiansk, meksikansk, tysk, og afro-amerikansk sammen med innslag fra det ville vesten og «The Deep South». Dette gjør San Antonio til noe helt for seg selv. Og de tre siste nettene får vi her.
Søn. 3. – man. 4. mars:
Hovedattraksjonen i San Antonio må sies å være «The Alamo», som spilte en viktig rolle i Texas’ kamp for frigjøringen fra Mexico. Det var her Davy Crockett falt. Dette viktige minnesmerket ligger midt i byen, og vi skal se en flott og dramatisk IMAX-film om alt som skjedde før vi ser selve bygningen. Et av de fineste områdene i San Antonio er «El Paseo del Rio», eller «The Riverwalk» i sentrum, et restaurert område langs elva som renner gjennom byen. Her er det koselige fortauskafeer, småbutikker og mulighet for båtturer på elva. Det store markedet er også spennende å få med seg. I tillegg er byen kjent for de mange «missions», dvs. kirker/misjonsstasjoner fra spanjolenes tid på 1700-tallet. Disse er på UNESCOs verdensarvliste; de har også nasjonalparkstatus og ligger litt utenfor sentrum- Vi tar en kjøretur ut dit og ser en av dem, Mission San José. Eller blir det tid til å rusle i de koselige gatene på egenhånd.
Tirs. 5. mars:
Hjemreise fra San Antonio.
Ons. 6 mars:
Tilbake i Norge igjen.
Praktiske opplysninger:
Pris: Kr. 44.500 per person i dobbeltrom,
kr. 9500 i tillegg for enkeltrom.
Hva dere får for pengene:
-Evt. avbestillingsforsikring må dere ordne selv, samt reiseforsikring
(påkrevd)
- Det må også søkes om innreisetillatelse til USA (ESTA), det er vi gjerne
behjelpelige med (koster for tiden $ 21)
-For å reise må du være rimelig frisk (legeattest om nødvendig), du må kunne
bruke beina noen hundre meter og bære din egen koffert selv, også i trapper.
Har du spørsmål, ring oss gjerne på 90138683.
Vår adresse er: Bøylestadveien 512, 4820 Froland
Email: tesolh2@online.no
VELKOMMEN MED PÅ TUR!
Kristin og Terje