- SOLHEIM TOURS -
Opplevelsesreiser til USA 

Opplev både det skandinaviske Midtvesten

Og «det ville vesten»

1.-16. oktober 2020

 

Torsdag 1. oktober:

Vi flyr fra Kjevik/Sola (evt. andre flyplasser) til Amsterdam, derfra til Minneapolis og videre til Bismarck, North Dakota. Her blir vi i to netter.

 

Fredag 2. oktober:

I dag skal vi få med oss den berømte «Norsk Høstfest» i Minot. Her skal vi få oppleve den utrolige miksen som utgjør norsk-amerikansk kultur. Det blir en spennende og intens dag, der vi går fra den ene store hallen til den andre og hører på musikk, smaker på masse forskjellig mat, som lefse og lutefisk, Uffda taco, «potet klubb» og «rølepulsa» - og ikke minst prater med hyggelige mennesker. Det mangler heller ikke på ting å få kjøpt. På hjemveien stopper vi ved Scandinavian Heritage Park i Minot. Der finner vi bl.a. en kopi av Gol stavkirke, statue av Sondre Nordheim, verdens største dalahest og en dansk vindmølle.

 

Lørdag 3. oktober:

Så krysser vi Missouri-elva og begynner på vår reise over prærien. Vi tar en stopp i Theodore Roosevelt National Park, et spennende naturområde. Dette er et av de få stedene det fortsatt er mulig å få se ville hester. Herfra fortsetter vi inn i en ny stat, Montana. I kveldinga kommer vi til den historiske kvegbyen Miles City, der det blir overnatting.

 

Søndag 4. oktober:

Denne dagen skal vi besøke Little Bighorn Battlefield, der indianerne med Sitting Bull i spissen seiret over general Custer i 1876 – forøvrig den eneste store seieren deres. Dette er et helt spesielt sted som gjør inntrykk på de aller fleste. Vi forteller dere om bakgrunnen for det som skjedde her før vi ser minnesmerkene over dem som falt i slaget. Rett ved ligger Crow-indianernes trading post, en stor butikk med bl.a. håndlagede indianerting, mange pleier å komme ut med poser herfra!   Så fortsetter vi til Big Timber, en av de norskeste byene i Montana, der vi skal se det lille, fine Crazy Mountain Museum, som fokuserer på den norske kulturen i Sweet Grass County.   Om kvelden ender vi opp i Gardiner, MT, som ligger rett ved den nordre inngangen til Yellowstone.

 

Mandag 5. oktober:

Dette blir «den store Yellowstone-dagen», som pleier å være et høydepunkt på alle turene. Yellowstone er USAs største (nesten 9 millioner mål) og verdens første nasjonalpark, og blir regnet som en av landets store attraksjoner. Hoveddelen av parken ligger i staten Wyoming. Her er høye fjell, vakre fosser og uendelige skoger, og selv om vi er vant til slikt fra Norge ser dette helt annerledes ut. Men det mest fascinerende er nok den utrolige aktiviteten under jordskorpa. Det ryker, bobler og koker over alt, Yellowstone har flere geotermale/hydrotermale fenomener enn alle andre steder i verden til sammen! Det er viktig å holde seg på trebruene i de «verste» områdene. De fleste har nok hørt om geysiren Old Faithful, som spruter i været med ca. halvannen times intervaller. Den skal vi ha med oss. Og så er det jo det utrolige dyrelivet, som for mange er den største opplevelsen. Her er bison, hjort, prærieulv – og hvis vi er ekstra heldige: Bjørn! Overnatting blir i Cody, WY, (oppkalt etter «Buffalo Bill» Cody) der vi skal overnatte i motellet til Buffalo Bills oldebarn.

Yellowstone

 

Tirsdag 6. oktober:

Denne dagen tar vi det litt roligere. Vi skal først se det fantastiske Buffalo Bill Center of the West før vi kjører østover, over de vakre Bighorn Mountains med Powder River Pass, nesten 3000 m.o.h. og det høyeste vi kommer på turen. Utpå ettermiddagen ender vi opp i den lille byen Buffalo, der det blir overnatting.

 

Onsdag 7. oktober:

Vi fortsetter gjennom noen av USAs mest øde områder. Ved nasjonalmonumentet Devils Tower, en helt spesiell vulkansk fjellformasjon (kjent fra filmen «Nærkontakt av 3. grad», og som «Fantomet-klippen») er det mulig å ta en rundtur på beina hvis vær og føre tillater det (i underkant av 3 km). Og så fortsetter vi videre til Rapid City, South Dakota, der vi skal være i tre netter. Før vi kommer til hotellet skal vi besøke Borgund stavkirke, eller Chapel in the Hills, en nøyaktig kopi av den i Lærdal, og med en nydelig beliggenhet.

Devil's Tower

 

Torsdag 8. oktober:

På grunn av kjøre- og hviletidsbestemmelser må bussen stå denne dagen, og det kan være godt med en hviledag for alle. Hotellet vårt ligger i nærheten av flere større butikker, kanskje noen tar seg en tur dit? Om kvelden blir det en overraskelse som inkluderer middag.

 

1880 Town

Fredag 9. oktober:

I dag skal vi først ta oss en tur til Mount Rushmore, fjellet der de fire presidentene Washington, Jefferson, Lincoln og Th. Roosevelt er hugget inn. Det er et imponerende syn, og om mulig enda mer imponerende er det vi skal se det neste stedet, nemlig Crazy Horse- monumentet, som på langt nær er ferdig. Herfra kjører vi gjennom «norsk» natur til gruve- og gamblingbyen Deadwood (kjent fra TV-serien av samme navn). Her opererte både Buffalo Bill og Calamity Jane, og det var her Wild Bill Hickock ble skutt på Saloon nr 10. I Deadwood ligger også gullbutikkene på rekke og rad, der finnes gode tilbud på gullsmykker laget av det berømte Black Hills-gullet. Vi tilbringer et par timer her før vi setter kursen mot hotellet igjen.

 

Lørdag 10. oktober:

Så forlater vi Rapid City. Denne dagens hovedattraksjon blir Badlands National park, et helt spesielt landskap en times tid øst for byen, formet av naturkreftene. 1880-byen er også verd å ta med seg, en utdødd westernby med en helt spesiell stemning. Her ble deler av filmen «Danser med ulver» spilt inn. Vi fortsetter gjennom South Dakota, krysser Missouri-elva igjen og om kvelden ankommer vi Sioux Falls, der vi skal bo denne natta.

Badlands


Søndag 11. oktober:

Etter frokost krysser vi grensa til Minnesota. Det er en opplevelse å se prærien med de enorme landbruksområdene og tenke på at her kom utvandrerne fra Norge og mange andre land i prærievognene sine, usikre og spente på hva morgendagen og framtida ville bringe… Utpå ettermiddagen kommer vi til familien Hendersons farm i Minnesotas sørøstlige hjørne. Her får vi se en opprinnelig norsk nybyggerfarm. Foreløpig litt usikkert ang. overnattingssted.

 

Mandag 12. oktober:

Etter frokost kjører vi inn i Iowa, og målet er den norske byen Decorah. Der skal vi ta en titt på Vesterheim-museet, det største museet i USA viet én enkelt nasjonalitet. Her fins både en fin utendørssamling og en stor og spennende innendørssamling. Så begynner vi på siste etappe før Minneapolis-området, der vi skal være de tre siste nettene. Om kvelden blir det mulighet for en tur til USAs største handlesenter, Mall of America, for dem som måtte ønske det.

 

Tirsdag 13. oktober:

I dag blir det «bydag», tvillingbyene Minneapolis og Saint Paul står på programmet. I hovedstaden St. Paul skal vi se capitolbygningen, staten Minnesotas «storting», og også Saint Paul-katedralen. Vi kjører den vakre Summit Avenue vestover (USAs lengste strekning med viktoriansk byggestil) i retning Minneapolis, og her tar vi en tur ned til Mississippi-elva og får høre historien om hvorfor og hvordan «Mill City»- «møllebyen» ble grunnlagt.

 

Onsdag 14. oktober:

Denne siste dagen skal vi til et område nord-øst for byen der mange skandinaver, særlig svensker, slo seg ned. Her foregår Vilhelm Mobergs bøker om utvandringen fra Småland. (Det anbefales sterkt å lese bøkene eller se filmen før turen.) Vi skal besøke Stillwater, Taylors Falle og Lindstrom før vi ender på Nya Duvemåla (Karl Oskar og Kristinas hjem, ifølge Moberg), og får omvisning av noen trivelige svensk-amerikanere. Om kvelden blir det avslutningsmiddag.

 

Torsdag 15. oktober:

Heimreise fra Minneapolis-Saint Paul International Airport.

 

Fredag 16. oktober:

Tilbake i Norge igjen.

 -------------------------------------

Praktiske opplysninger:

Pris: kr 34.900,- per person i dobbeltrom, kr 7.500,- i tillegg for enkeltrom.

Prisen kan bli justert i forhold til dollarprisen, og det vil også kunne bli mindre forandringer i programmet.

 

Hva dere får for pengene:

-Fly fra Kjevik – Minneapolis og Bismarck – Kjevik

-14 overnattinger

-14 frokoster

-2 middager

-All transport i USA

-Inngang til parker, muséer og andre severdigheter vi tar dere til

 

Evt. avbestillingsforsikring må dere ordne selv, samt reiseforsikring (påkrevd).

Passet må være gyldig i minst 6 mnd etter hjemkomst. Det må også søkes om innreisetillatelse til USA, såkalt ESTA, det er vi gjerne behjelpelige med. (Koster for tiden $14.)

For å reise må du være rimelig frisk (legeattest om nødvendig), du må kunne bruke beina noen hundre meter og bære din egen koffert selv, også i trapper.

 

Har du spørsmål, ring oss gjerne på 90138683.

Vår adresse er Bøylestadveien 512, 4820 Froland.

E-post: tesolh2@online.no

 

VELKOMMEN MED PÅ TUR!

Kristin og Terje