- SOLHEIM TOURS -
Opplevelsesreiser til USA 

Opplev både det skandinaviske Midtvesten og «det Ville Vesten» 17.9. - 2.10.

(inkl. Norsk Høstfest i Minot) 

5 LEDIGE PLASSER!!  Torsdag 17.9.:

Vi reiser fra Kjevik på formiddagen, flyr via Amsterdam og er i Minneapolis i kveldinga. Det er 7 timers tidsforskjell, så det blir en lang dag, men det er heldigvis bare 10 min. til motellet, Microtel Inn & Suites i Bloomington. Her blir vi i tre netter. 

Nya Duvemåla

Fredag 18.9.:

Vi våkner tidlig de første dagene, og benytter oss av det til å få en god start. Denne dagen skal vi utforske området nord-øst for Minneapolis/St. Paul. Hit kom det store mengder innvandrere fra Skandinavia, særlig svensker, og Vilhelm Mobergs bøker om utvandringen fra Småland foregår i dette området. Vi besøker de små byene Stillwater, Taylors Falls og Lindström. Det blir også en stopp på Eichten's bisonfarm der vi både kan se "tam" bison, få kjøpt bisonpølse og ta oss en kopp kaffe. Utenfor Lindström finner vi Nya Duvemåla (sånn har Kristina og Karl Oskars hjem sett ut, ifølge Moberg), og det er svensk-amerikanere som viser oss rundt her. Den gamle svenske kirkegården Glader Cemetary ligger nydelig til i gåavstand fra Nya Duvemåla. Frivillig utflukt til USAs største shoppingsenter, Mall of America, om kvelden.

 

Lørdag 19.9.:

Denne dagen skal vi oppleve Twin Cities, tvillingbyene Minneapolis og St. Paul. Vi kjører først til St. Paul og ser Capitolbygningen, staten Minnesotas parlament, som er en staselig bygning. St. Pauls-katedralen ligger like ved. Den er en av USAs største kirkebygninger. Derfra kjører vi Summit Avenue med gamle viktorianske herskapshus over mot Mississippi og kommer inn i Minneapolis. Her skal vi se stedet som la grunnlaget for hele byen, nemlig området rundt det største fossefallet i Mississippi.   Vi sjekker også ut «downtown», selve sentrum i byen.

 

Søndag 20.9.:

Så forlater vi Bloomington og kjører sørover til Decorah, som ligger rett over grensa til Iowa og er en av de viktigste byene i den norske utvandrerhistorien. Her skal vi se Vesterheim-museet, det største etniske museet i hele USA, og ellers kikke litt rundt før vi kjører tilbake til Minnesota og norsk-amerikanerne Doris og Arlan Hendersons farm i nærheten av Houston. Her blir vi hjertelig mottatt! Arlan tar oss med på en "hayride" med sin `39-modell John Deere rundt på farmen, mens Doris lager middag til oss, vanligvis med gode hjelpere fra Sons of Norway

 

Mandag 21.9.:

I dag begynner den lange kjøreturen over prærien mot vest. Vi krysser grensa til South Dakota, der vi skal befinne oss de neste dagene. Å kjøre over prærien er en stor opplevelse i seg selv, der vi tenker på dem som forlot alt i Norge og reiste mot det ukjente.

I kveldinga kommer vi til Missouri-elva, og her blir det overnatting.

 

Tirsdag 22.9.:

Når vi krysser Missouri forlater vi Midtvesten og kommer inn i ”det skikkelige Vesten”. Landskapet forandrer seg gradvis. Ingen bratte bakker, men vi stiger umerkelig, og det blir skrinnere og mer beiteområder enn dyrka mark. Nå er vi på sporet etter USAs berømte oppdagere Lewis og Clark, som i 1803 ble sendt vestover for å finne vannveien til Stillehavet. En spennende historie som vi skal høre mye om!

1880-byen er et sted vi må få med oss: En utdødd westernby med en helt spesiell stemning! Og etter hvert dukker det opp noen underlige fjellformasjoner, vi nærmer oss nasjonalparken Badlands, som vi skal kjøre gjennom med flere stopp underveis, bl.a. på informasjonssenteret der vi ser en kjempefin film. Et utrolig fascinerende landskap som vi vil huske!

Til slutt havner vi i Rapid City i Black Hills, her skal vi være i 3 netter..

Mt Rushmore

Onsdag 23.9.:

Denne dagen skal vi oppleve mye! Først skal vi besøke USAs nasjonalmonument Mount Rushmore, med de fire presidentene Washington, Jefferson, Lincoln og Roosevelt hugd ut i fjellet - et imponerende syn! Museet og filmen som viser hvordan monumentet ble til, gir oss en god bakgrunn. Deretter kjører vi til Crazy Horse-monumentet, som på sitt vis er enda mer imponerende. Så fortsetter vi til westernbyen Deadwood. Det var her ”Wild Bill Hickock” ble skutt, og her har Calamity Jane og mange av de andre westernlegendene operert! Black Hills -området er spesielt kjent for nydelig gull – ofte smykker i tre farger: Rødt, gult og hvitt gull.

 

Torsdag 24.9.:

Dette blir en rolig dag, siden vi må forholde oss til kjøre- og hviletidsbestemmelser. Shopping på Rushmore Mall for dem som har lyst.

 

Fredag 25.9.:

Før vi reiser fra Rapid City besøker vi Borgund stavkirke, en eksakt kopi av vår norske. Den ligger nydelig til i skogkanten, og det er en helt spesiell følelse å komme hit. Så fortsetter vi vestover, og snart kommer vi inn i ”naturstaten” framfor noen, Wyoming. Selv om dette er en av hovedveiene fra øst til vest i USA, kjører vi gjennom noen utrolig øde områder! Men snart dukker en merkelig formasjon opp i det flate landskapet, Devils Tower, en fantastisk klippeformasjon. Det skal vi se nærmere på, og hvis været er fint, tar de som har lyst en runde rundt det. Utpå ettermiddagen kommer vi til byen Buffalo, ved foten av Rocky Mountains, og her blir det overnatting.

 

Lørdag 26.9.:

I dag skal vi over det høyeste punktet på turen, Powder River Pass på ca. 3000 m.o.h. Vi kjører i et utrolig vakkert landskap, og på ettermiddagen kommer vi fram til Cody, oppkalt etter den kjente Buffalo Bill Cody. Her finner vi et av USAs beste museer, Buffalo Bill Center of the West, og det må vi ta en kikk på, her er noe for alle! Overnatting i Cody..

 

Søndag 27.9.:

Denne dagen kommer vi til et av turens store høydepunkter: Yellowstone! Det er USAs største og verdens første nasjonalpark, og blir regnet som en av landets store attraksjoner. Hoveddelen av parken ligger i staten Wyoming. Her er høye fjell, fosser og store skoger, og selv om vi er vant til slikt fra Norge, ser dette helt annerledes ut.

Yellowstone

Men det mest fascinerende er nok den utrolige aktiviteten under jordskorpa! Det ryker, bobler og koker over alt, og det er viktig å holde seg på trebruene i de ”verste” områdene. De fleste har hørt om geysiren Old Faithful som spruter i været med ca. 1 ½ times intervaller. Den skal vi selvsagt ha med oss. Og så er det jo det utrolige dyrelivet, som for mange er den største opplevelsen! Her er bison, hjort, prærieulv – og hvis vi er ekstra heldige: Bjørn!

Vi bruker hele dagen her, og i kveldinga kjører vi nordover og inn i Montana til Gardiner, der vi skal overnatte.

 

Mandag 28.9.:

Fra Gardiner kjører vi nordover til Livingston, og derfra østover til Big Timber, der mange norske slo seg ned. Norskamerikanerne i Big Timber har fått i stand et utrolig flott lite museum, Crazy Mountain Museum, og det skal vi ta en titt på. Om ettermiddagen besøker vi Little Bighorn Battlefield, der indianerne med Sitting Bull i spissen seiret over General Custer i 1876 – forøvrig den eneste seieren deres. Rett ved ligger en spesielt fin butikk med bl. a. håndlagede indianerting, mange pleier å komme ut med poser herfra! Vi kjører videre til Miles City, der vi skal overnatte.

 

Tirsdag 29.9.:

Fra Miles City kjører vi videre østover, og kommer etter hvert inn i den siste nye staten, North Dakota. Her tar vi en tur innom den bittelille byen Medora og Theodore Roosevelt National Park. Det er et av de ytterst få stedene det fortsatt er mulig å se villhester.Så blir det kjøring til hovedstaden Bismarck ved Missouri-elva, der vi blir de siste to nettene..

 

Onsdag 30.9.:

I dag er det den store høstfest-dagen! Vi kjører opp til Minot, og her samles det en

60-70 000 mennesker disse fire dagene for å spise skandinavisk mat, se på rosemaling og treskjæring - og ikke minst høre på musikk, bl.a. Bjøro Håland... Dette er som en blanding av 17.mai og dyrsku’n i Seljord, det må bare oppleves! Og det blir en verdig avslutning på turen vår.

 

Torsdag 1.10.:

Hjemreise via Minneapolis og Amsterdam.

 

Fredag 2.10.:

Hjemme i Norge igjen.


                 

Praktiske opplysninger:


Pris: Kr. 34.900 per person i dobbeltrom, 7500 kr i tillegg for enkeltrom.

Prisen kan bli justert hvis dollaren stiger en del.


Hva dere får for pengene:

  • Fly t/r Kjevik – Minneapolis, USA
  • 14 overnattinger i motell/hotell
  • 14 frokoster
  • 2 middager
  • All transport i USA
  • Inngang til alle parker, muséer og andre severdigheter vi tar dere til

 


-Evt. avbestillingsforsikring må dere ordne selv, samt reiseforsikring (påkrevd)

-Passet må være gyldig minst 6 måneder etter hjemkomst. Det må også søkes om innreisetillatelse til USA, det er vi gjerne behjelpelige med (koster for tiden $ 14)

-For å reise må du være rimelig frisk (legeattest om nødvendig), du må kunne bruke beina noen hundre meter og bære din egen koffert selv, også i trapper.


Har du spørsmål, ring oss gjerne på 90138683.

Vår adresse er: Bøylestadveien 512, 4820 Froland

Email: tesolh2@online.no

 

VELKOMMEN MED PÅ TUR!

Kristin og Terje